søndag 21. september 2014

Hvilken diagnose vil du ha? Langvarig syk vs.kronisk syk

I en veldig spennende artikkel stiller tidskrift for legeforeningen seg et veldig viktig spørsmål:

Bør man egentlig kalle kronisk sykdom for langvarig sykdom? Jeg mener ja! Er du enig?

Ordet kronisk betyr ifølge ordboken "varig", og selv om man kan argumentere for at det egentlig ikke er så stor forskjell på "varig" og "langvarig" er det faktisk det.

Dersom du har en sykdom som er varig høres det ut som om man aldri kan bli frisk. Mange forbinder ordet kronisk med tilstander som aldri går over, og som noe man bare må lære seg å leve med.

Ordet langvarig derimot har en helt annen klang. Det tilsier at du har en sykdom som varer lenge, men setter ingen begrensninger i forhold til å bli frisk. Alle vet for eksempel at vinteren er lang og hard å komme seg igjennom. På det kaldeste er det lett å tenke at det aldri mer skal bli vår. Men, når alt kommer til alt vet vi med oss selv at vinteret omsider tar slutt den også. Da kommer våren, og gir rom for at nye ting kan gro.

Ordet langvarig gir rom for forbedring. Det gir rom for å bli friskere eller helt frisk. Langvarig sykdom gir håp i motsetning til begrepet "kronisk sykdom". Og håp gjør oss friskere. Det gir oss mot til å fortsette selv når det føles ut som om vi står på startstreken. Det å vite eller tro at det er mulig å komme i mål, selv om målstreken er milevis unna, gjør at diagnoser som fibromyalgi, ME, TMD osv ikke nødvendigvis føles ut som en dødsdom.

Og det er viktig både for den fysiske og mentale helsen. Jeg er ikke kronisk syk. Jeg er langvarig syk. Hva er du?

Legg gjerne igjen en kommentar om hva du synes! :)


Kilde: http://blogg.tidsskriftet.no/2010/11/09/kronisk-syk-eller-langvarig-syk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar