fredag 10. oktober 2014

Det skal straffe seg å være syk

Her er en liten gåte til deg som leser: Hvem er de aller fattigste i landet vårt?

Rett svar: De som er 100% uføre, har gjeld, er aleneforsørgere og har barn. 

Ny gåte: Hvem taper mest penger på det nye statsbudsjettet?

Rett svar: De som er 100% uføre, har gjeld, er aleneforsørgere og har barn. 

En siste gåte til deg som leser: Hvem tjener mest penger på det nye statsbudsjettet?

Rett svar: Alle med en inntekt over to millioner kr 

Regnestykket blir altså som følger: Samlet vil de rikeste i landet tjene 36 000 kroner på det nye statsbudsjettet. Uføre med barn vil derimot tape like mye penger som de rikeste tjener inn. 

Jeg vet ikke med deg, men sist gang jeg sjekket nasjonens moralske kompass pekte det mot at det er riktig å ta fra de rike og gi til de fattige, og ikke omvendt? 

Heldigvis er det mange som har reagert på dette, som for eksempel alenemor og uføre Camilla Stensletten, som har skrevet en hjerteskjærende brev til statsministeren. Erna har tatt seg tid til å svare. I dette blogginnlegget har jeg valgt å kommentere på det hun svarer:

Å gjøre uføre fattige er som å piske den som ligger nede i håp om de løper raskere


"Kjære Camilla,

Takk for at du deler historien din med meg. Takk for at du er så åpen om dine utfordringer i hverdagen. Ditt mot og pågangsmot er til inspirasjon for andre. 
Dette er jeg enig i. Noen må si ifra om dette ikke er greit. 

En av de viktigste grunnene til at jeg er engasjert i politikk, er et ønske om at flere skal få mulighet til å mestre livet sitt. Javel? Og dette mener du at du får til ved å redusere inntekten til de sykeste og fattigste i samfunnet vårt? 

Derfor prioriterer regjeringen tiltak for at vi skal ha et sikkerhetsnett i samfunnet som står klart når vi trenger det. Sikkerhetsnett? Du bryter jo ned sikkerhetsnettet ved å redusere inntekten til folk som ikke klarer å jobbe. Dette skaper mer utrygghet for dem enn noensinne. 

Det er riktig at barnetillegget for noen kan bli mindre dersom regjeringens forslag blir vedtatt. Vi mener det er riktig å standardisere barnetillegget for å gjøre det mer lønnsomt å jobbe. Det hjelper ikke at det er lønnsomt å jobbe om man faktisk ikke har arbeidsevne. Regjeringen fremstiller uføretrygdete som en gjeng latsabber som foretrekker å gå på trygd fremfor å jobbe. Dette kunne ikke vært lenger unna sannheten. Uføre er for syke til å jobbe. Dette tiltaket straffer de som allerede ligger nede. De løper ikke raskere om dere pisker dem. Tror dere virkelig at fattigdom kurer kronisk sykdom? Hva slags tiltak er dette? Skal dere virkelig presse mennesker som ikke bør jobbe ut i arbeid ved å ikke gi dem noe valg?

I dag er det slik at man får et betydelig høyere barnetillegg som uføretrygdet enn når man går på arbeidsavklaringspenger. Det gjør at det for noen vil være mer lønnsomt å gå til uføretrygd, enn ut i arbeid.
Jo, men det er jo fordi at man som uføretrygdet faktisk har fått AVKLART at man ikke har arbeidsevne. Når man går på arbeidsavklæringspenger er dette enda uavklart. Og når det faktisk er blitt slåttfast at man er altfor syk til å jobbe skulle det da bare mangle om man ikke fikk ekstra med penger slik at barna slapp å vokse opp i fattigdom. 

Det er også noen som kunne jobbet noe, men som kan tape penger på å være i arbeid på grunn av barnetillegget. Det er kanskje sant, men for mange er ikke dette tilfellet. At tusenvis skal straffes for at enkelte ikke tjener på å jobbe er helt feil strategi for å løse denne problematikken. Det må da finnes en løsning som ikke innebærer at tusenvis blir enda fattigere? Dette gjelder jo barn, Erna. 

Jeg kan ikke love deg en annen løsning. Da håper jeg det norske folk ikke lover deg sin stemme. 

Hilsen Erna Solberg" 

---

Liker du det jeg skriver? Del gjerne innlegg, og følg meg på facebook: www.facebook.com/kronisksykmenoptimistisk











Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar