onsdag 25. juni 2014

TMD - tempomandibulær kjeveleddsdysfunksjon

Googler du TMJ disorder får du opp mange treff. Googler du tempomandibulær kjeveleddsdysfunksjon får man imidlertid ikke opp så mange treff. Etter å ha lest uttalige artikler om denne lidelser har jeg etter hvert dannet meg min egen definisjon av hva TMD er. Dette er viktig da man ofte må forklare fastlegen og andre behandlere hva TMD er for noe.

Dette er min definisjon:

TMD er en "sekkebetegnelse" på flere symptomer som ofte opptrer samtidig hos flere enkeltindivider. Kjernesymptomet er kjevesmerter, men smerter i ansikt, hode, nakke, bryst, rygg, hofter er vanlig. Samtidig har man ofte øyesmerter, lysømfintlighet, synsforstyrrelser, svimmelhet, øresmerter, tinitus, dotter i ørene, begrenset munnåpning og klikking spraking i kjeven. Det er en lidelse som varierer veldig fra person til person. Den kan ramme primært kjeven, men også hele kroppen.

Årsaksforklaringene bak TMD er ikke fullt ut forstått. Det er derfor en slags "symptomlidelse". Det er likevel noen ting hva årsak angår som jeg er helt sikker på, og som er viktig å fortelle behandleren:

- Det er alltid flere årsaker. Mange leter etter en årsak. Det er aldri tilfellet når det gjelder TMD. Her er regelen at en ulykke sjeldent kommer alene

- Noen årsaker bidrar direkte til lidelsen, mens andre forverrer eller medvirker. Stress for eksempel er aldri alene er årsak til TMD. Tusenvis av mennesker stresser uten å ha TMD. Dette betyr at stress ikke kan være eneste årsak til TMD. Stress er en medvirkende årsak, og kan være viktig å få under kontroll for å bli bedre, særlig hvis det er utløsende årsak og hvis lidelsen er muskulær. Men en behandler som for det første antar at det bare finnes en årsak og som antar det kun er stress vil ikke kunne hjelpe en TMD-pasient.

- Problemene (de direkte årsakene) trenger ikke finnes i skjeven selv om det er her man får mest symptomer. Det kan like gjerne være en låsning i foten som gjør hele skjellettet og kjeven skjev, hvilket fører til vondt i kjeveleddet

ALTSÅ: tenk flere årsaker og del årsaker inn i direkte årsaker (som whiplash) og medvirkende årsaker (som stress, stillesitting, dårlig kosthold)

Dette er de viktigste direkte årsakene bak TMD-lidelser. Det er ikke uvanlig å ha flere av dem på en gang:

- Skjevheter i skjellettet, som gir skjev tannstilling, problemer med TMJ eller bruxisme. Skjevhetene finnes ofte i nakke eller bein, og påvirker kjeven

- Bruxisme, altså at man biter tenner, særlig om natten. Dette kan gi problemer i TMJ, som påvirker nerver og muskler. Bruxisme kan over tid føre til problemer i nakke, som gir problemer andre steder i kroppen. NB: bruxisme trenger ikke skyldes stress. Feil i bittforholdene og nakke problemer kan skape bruxisme. Samme kan mangler i kosthold.

- Whiplash eller andre skader i nakke. Dette kan forandre kjeven og TMJ, og gi TMD over tid.

- Skader i kjeven kan naturligvis gi TMD

- Endringer i bittforholdene som ved tannregulering kan gi TMD

Medvirkende årsaker:

- Det er sjeldent at feil i bittforhold alene kan gi TMD. Det må i tillegg skje at man bruker kjeven på en unaturlig måte, som ved bruxisme, eller neglebiting, bruk av tyggegummi, at man gaper for høyt osv.

- Stress. Stress er faktisk noe fysisk. Det er nerveaktivitet og hormonell aktivitet. Stress har sin egen nevrobiologi (fysiske signaler i kroppen) som kan forstyrre og forverre en allerede eksisterende lidelse i kroppen. Det er derfor stress har den virkningen den har på mange forskjellige sykdommer og lidelser. Det er sjeldent nok til å gi TMD alene, med mindre man biter tenner over tid fordi man stresser.

- Stillesitting og dårlig holdning. Særlig det å ha nakken bøyd for mye fremover kan gi TMD. Mange er utsatt for det på jobb, der man må bøye hodet.

- Dårlig kosthold. Magnesium-mangel kan gi tannbiting om natten.

DET ER UTROLIG VIKTIG å gjennomgå sin egen sykehistorie for å forsøke å finne ut av hva som kan bidra til sin lidelse. I tillegg er man helt nødt til å ta både blodprøver, og MR av kjeveleddet! Dersom alt er bra med kjeveleddet er lidelsen trolig mest muskulær. Dette har litt andre konsekvenser om man eks har skade eller slitasje i selve kjeveleddet. Man må være mer varsom med behandling dersom dette er tilfellet, og man har kanskje større grunn til å vurdere operasjon. Er lidelsen muskulær bør man ikke operere med mindre man har en god grunn til det.

Altså:

- Ta alltid MR av kjeveledd
- Undersøk om man har skjevheter i skjellettet
- undersøk om du biter tenner og hva du kan gjøre med det
- kvitt deg med dårlige vaner som gjør sykdommer verre
- skaff gode vaner som gjør sykdommen bedre - eks, strekking og tøying og trening
- MEN VIKTIGST: les om TMD. Kunnskap er virkelig makt når det gjelder denne lidelsen



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar